Podobna biološka zdravila

V Evropski uniji tržimo zdravila iz našega portfelja zaviralcev TNF. Zaviralci TNF so skupina zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje vnetnih bolezni, kot so revmatoidni artritis (RA), psoriatični artritis, juvenilni artritis, vnetne črevesne bolezni (Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis), ankilozirajoči spondilitis in psoriaza (luskavica). Gre za zdravila, ki zmanjšujejo vnetje in zavirajo napredovanje bolezni z usmerjenim delovanjem proti posebni snovi, ki povzroča vnetje in jo imenujemo tumorje nekrotizirajoči faktor (TNF).

Ta zdravila se imenujejo podobna biološka zdravila (ang. biosimilars) in so podobna originatorskim zdravilom, ki so jih razvili že prej. S povezovanjem naše tradicije razvoja znanstvenih inovacij skupaj z možnostjo zmanjševanja zdravstvenih stroškov in povečevanja dostopnosti bioloških zdravil, vidimo razvoj podobnih bioloških zdravil kot zelo privlačno možnost, s katero lahko spreminjamo življenja bolnikov.

 

Podobna biološka zdravila

Podobna biološka zdravila v klasifikaciji bioloških zdravil sodijo v skupino zdravil, ki so podobna že dostopnim biološkim zdravilom, imenovanim originatorji. V družbi Biogen že približno 40 let uspešno izdelujemo kompleksna originatorska biološka zdravila, zato smo danes ena od redkih družb z vodilnimi proizvodnimi kapacitetami in izjemnim strokovnim znanjem, ki je potrebno za izdelavo podobnih bioloških zdravil.

Številnim biološkim zdravilom se izteka obdobje patentne zaščite, zato smo v družbi Biogen prepričani, da je razvoj podobnih bioloških zdravil ključnega pomena za zaščito prihodnjih inovacij v zdravstvu. Podobna biološka zdravila lahko nekoliko razbremenijo zdravstveni sistem, saj predstavljajo zmanjšanje stroškov in omogočajo trajnosten dostop do zdravil. Poleg tega lahko s podobnimi biološkimi zdravili bolnikom in zdravnikom ponudimo več možnosti za prilagajanje zdravljenja potrebam posameznika. V družbi Biogen imamo potrebno strokovno znanje za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil in zanesljivo preskrbo z njimi. Naša podobna biološka zdravila izdelujemo v istih najsodobnejših proizvodnih prostorih v Hillerødu na Danskem, v katerih izdelujemo tudi naša originatorska zdravila.