Vpliv dedne amiotrofične lateralne skleroze (ALS)

4. november 2021

Pri številnih bolnikih z nevrološkimi boleznimi in njihovih negovalcih je trenutek postavitve diagnoze običajno prepleten s številnimi čustvi.  Čeprav je postavitev diagnoze odgovor na mnoge nejasnosti, ni vedno odgovor, ki bi ga želeli slišati.  To še posebej drži za področje genetiskih bolezni, saj se na podlagi rezultatov testiranja lahko spremeni tako vaše življenje, kot tudi življenja vaših družinskih članov. 

S tovrstnim izzivom se je soočil tudi Jeremy S. Po stričevi smrti in kasnejši potrditvi, da imajo številni člani njegove družine mutacije C9orf72, ki lahko povzročijo amiotrofično lateralno sklerozo (ALS) ali frontotemporalno demenco (FTD), je Jeremy pričel z raziskovanjem o dedni ALS. Za testiranje se je odločil iz osebnih razlogov. Kljub pozitivnim izvidom je pokazal, da je zelo trdoživ. Pravi, da je njegov največji strah ta, da ne bi izkoristil vsakega dneva.

Jeremyjeva zgodba z ALS

Leta 2015 je Jeremy izvedel, da je njegov stric umrl za ALS. Ker je bil to prvi sorodnik s tovrstno diagnozo, je Jeremy kljub žalovanju mislil, da je bila stričeva bolezen osamljen primer. Jeremy ni vedel, da je njegov stric trpel za obliko ALS, ki jo je povzročila ekspanzijska mutacija gena C9orf72. To pomeni, da imajo tako on kot njegovi družinski člani večje tveganje za dedovanje gena, ki povzroča to bolezen.

Leta 2019 je Jeremy prejel skrb vzbujajoč telefonski klic. Bratranec Jon mu je povedal, da so njemu in njegovemu starejšemu bratu Sethu nedavno odkrili ALS, ki ga povzroča ekspanzija gena C9orf72. Jeremy je takoj vedel, da je tudi sam izpostavljen večjemu tveganju. Vedel je, da se morata z mamo testirati. Po testiranju je Jeremy prejel pretresljive rezultate. Z mamo sta bila četrti in peti član družine, ki sta bila pozitivna na gen, ki je odgovoren za 20-30 odstotkov primerov dedne ALS po vsem svetu1.

Jeremy S. (na sredini) z bratrancema Jonom (levo) in Sethom (desno)

»Ko sem se pričel zavedati posledic te genetske okvare za mojo celotno družino, sem bil povsem potrt. Nič te ne more pripraviti na kaj takega,« pojasni Jeremy. »Najtežje pri vsem tem je negotovost. Čeprav so mi rekli, da se bo pri meni zagotovo razvila ena od bolezni, povezanih z mutacijo, mi nihče ne more dati časovnega okvirja. Celo v sami družini opažamo razlike v starosti ob pojavu bolezni.«

Travmatična izkušnja, ki so jo utrpeli Jeremy in njegovi družinski člani po prejemu izvidov, je bila nepojmljiva. Nove informacije, ki jih je bilo težko povsem dojeti, so v družini sprožile val zaskrbljenosti, saj so se tudi drugi bližnji sorodniki začeli zavedati, da so lahko ogroženi. Jeremy in njegovi sorodniki so se takoj začeli spraševati: »Kdo bi se še moral testirati?«, »Ali obstajajo možnosti zdravljenja?« in kar je morda najpomembneje, »Kaj naj naredimo?«

»Vzel sem krajši dopust, med katerim sem se poskušal soočiti z novo resničnostjo in razmisliti o tem, kako si želim preživeti preostanek svojega življenja,« pojasni Jeremy. »V tako negotovih okoliščinah je težko načrtovati prihodnost. Prav tako veliko več razmišljam o svoji dediščini, ki bo ostala po moji smrti.«

Med razmislekom o naslednjih korakih se je Jeremy zavezal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da družine nikoli več ne bodo doživljale stisk, s kakršnimi se sooča njegova družina. Začel je sodelovati v kliničnih študijah, iskati vire in se zavzemati za širše izobraževanje o dedni ALS in njenem vplivu na družine po vsem svetu. To ga je pripeljalo do družbe Biogen.

Družba Biogen in njena zgodba z ALS

Že skoraj desetletje smo v družbi Biogen neomajno zavezani raziskovanju ALS, saj si želimo najti zdravila za ljudi, ki živijo s to hitro napredujočo nevrološko boleznijo. Leta 2012 smo začeli s programom odkrivanja in razvoja ter izvedli klinično preskušanje 3. faze, imenovano EMPOWER za širšo ALS. Žal s preskušanjem nismo dosegli primarnega končnega cilja, pri čemer pri posameznih komponentah delovanja oz. preživetja nismo opazili nobene učinkovitosti. Kljub temu smo prejeli veliko dragocenih informacij o poteku bolezni pri posameznih bolnikih.

Zaradi teh informacij in vpogledov, ki so jih omogočili posamezni bolniki, smo v družbi Biogen pozornost preusmerili na dedno ALS ter si zastavili cilj, da odkrijemo terapijo za bolnike v stiski.

ALS je redka, smrtna nevrodegenerativna bolezen, za katero je značilna izguba motoričnih nevronov v možganih in hrbtenjači. Trenutno približno 10 odstotkov primerov ALS povzroči znana genetska mutacija, ki se lahko prenaša skozi generacije, kar 90 odstotkov primerov bolezni pa nima znanega vzroka. Kljub temu znanstveniki menijo, da verjetno obstajajo še neodkrite genetske mutacije - kar poudarja pomen nadalnjega dela družbe Biogen pri razumevanju genetike ALS.

»Naše razumevanje ALS se je v zadnjih desetih letih močno poglobilo,« pojasni dr. Chris Henderson, višji podpredsednik in vodja raziskav v družbi Biogen. »Zdaj razumemo genetiko številnih primerov ljudi, kar nam je pri teh bolnikih omogočilo neposredno ciljno obravnavo vzročnih genov. Ta genetika je znanstvenikom omogočila, da so v laboratoriju ustvarili živalske modele, ki precej natančno predstavljajo več degenerativnih procesov pri bolnikih z ALS. S proučevanjem teh modelov in vzorcev iz človeških tkiv so raziskovalci po vsem svetu odkrili nove biološke procese, ki naj bi bili vpleteni v vse oblike bolezni. Pri tem je vsak nov biološki proces morebitni ustreznik za terapijo, tudi pri bolnikih z ALS brez znanega genetskega vzroka.«

Dr. Chris Henderson
višji podpredsednik in vodja raziskav v družbi Biogen

Na osnovi novih spoznanj o ustreznih modalitetah in občutljivih končnih točkah smo v družbi Biogen začeli slediti strategiji protismiselnih oligonukleotidov (ASO), ki selektivno ciljajo na nekatere znane genetske dejavnike ALS. Na področju ALS poteka veliko raziskav usmerjenih v različne mehanizme bolezni. V družbi Biogen preiskujemo tudi ASO, ki cilja na ekspanzijo C9ORF72, s katerim želimo zasnovati morebitno zdravljenje za genetsko mutacijo, ki vpliva na družine, kot je Jeremyjeva. Obenem smo nedolgo nazaj napovedali tudi program, ki cilja na ataksin-2 (ATXN2). To je gen, ki je lahko širše vključen v ALS.

»V zadnjih letih smo bili priča neverjetnemu napredku znanosti na področju potencialnih zdravil za ALS,« omeni Chris. »Znanstvena skupnost tega ne bi mogla narediti sama. Bolniki v tej skupini so me resnično navdušili s svojo zrelostjo, velikodušnostjo in pripravljenostjo pomagati pri razvoju potencialnih zdravil, ki bodo v nekaterih primerih morebiti koristila šele prihodnjim generacijam.«

Enako čuti tudi Jeremy, ki je na vprašanje o njegovi osebni vpletenosti v zagovorniške skupine za napredovanje raziskav dedne ALS odgovoril: »Našel sem resnično navdihujočo skupino mladih asimptomatskih nosilcev gena, s katerimi smo s podporo I AM ALS ustanovili prvo zagovorniško skupino za dedno ALS. Zavedamo se pomembnosti sodelovanja bolnikov z raziskovalnega vidika, pri čemer nenehno iščemo načine za pospeševanje napredka, upamo pa tudi, da bomo lahko prispevali k oblikovanju zdravila proti ALS.«

Navdahnjeni z vztrajnostjo, odločnostjo in neverjetnim sodelovanjem z bolniki, kot je Jeremy, kot tudi raziskovalci po vsem svetu, smo v družbi Biogen optimistični, da je prihodnost zdravljenja ALS svetla, kot še nikoli doslej.

Viri
  1. Muscular Dystrophy Association, C9ORF72 Mutation Most Common Cause of Familial ALS, FTD, ALS-FTD. Dostopano: 15. junij 2023.

Biogen-214173 | Datum priprave: julij 2023